Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

O TAP έτοιμος να στηρίξει έργα υποδομής στην Καβάλα

16 Μάιος 2018

Καβάλα, Ελλάδα. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να στηρίξει έργα υποδομής στην περιοχή των Τεναγών Καβάλας. Όπως ανακοινώθηκε μετά από τη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη, και τοπικών φορέων της Καβάλας τη Δευτέρα, 14 Μαΐου, παράλληλα με την κατασκευή των υπολειπόμενων 11 περίπου χλμ. της εγκεκριμένης όδευσης του αγωγού στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καβάλας, ο ΤΑΡ προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει επιλεγμένα έργα υποδομής στην περιοχή. Έργα, δηλαδή, τα οποία απολαμβάνουν την ευρεία στήριξη των αρμόδιων τοπικών φορέων και κοινοτήτων, και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της επιχειρηματικότητας, και της αγροτικής οικονομίας στα Τενάγη των Φιλίππων. 

 

Το Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που ο ΤΑΡ πραγματοποιεί προς όφελος των κοινοτήτων καθ’ όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού, προβλέπει την επιλογή κι υλοποίηση δράσεων που προτείνονται και διαμορφώνονται σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Με βάση τη διαδικασία αυτή, και στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου, έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν του ΤΑΡ έργα υποδομής που αφορούν στα Τενάγη Καβάλας, χωρίς ωστόσο να έχουν κατατεθεί ακόμα επίσημες προτάσεις. Πρόκειται για:

  • Επέκταση Τρικάναλου Αρδευτικού Δικτύου Βοϊράνης: αφορά στη βελτίωση της υποδομής άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων, με τη δημιουργία συμπληρωματικών δεξαμενών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων νερού στο τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Σχετική μελέτη έχει ήδη συνταχθεί από τους αρμόδιους φορείς, η οποία ωστόσο χρήζει επικαιροποίησης.
  • Δημιουργία Δικτύου Ύδρευσης Φιλίππων: αφορά σε μελέτη και κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και νιτρορρύπανση στην περιοχή. Προετοιμάζεται τεχνική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΤΑΡ βρίσκεται στη διάθεση της Ομάδας Εργασίας που ανακοινώθηκε. Η Ομάδα αυτή θα μελετήσει και οριστικοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις, παράλληλα με την πρόοδο της κατασκευής του αγωγού.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες στα υπολειπόμενα 11 χλμ. της εγκεκριμένης όδευσης του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Τεναγών ξεκινούν από την Πέμπτη 17 Μαΐου, με στόχο την άμεση έναρξη της μηχανικής κατασκευής του αγωγού, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μεγαλύτερης Άμεσης Ξένης Επένδυσης που υλοποιείται αυτήν την περίοδο στη χώρα. Η κατασκευή του ΤΑΡ έχει ήδη ολοκληρωθεί ή προχωρά σε περίπου 538χλμ. από τα συνολικά 550χλμ της όδευσης του αγωγού στη Βόρεια Ελλάδα.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline