Skip to main content

2014 Ιστορίες του TAP

Καθημερινά, ο TAP και οι εργολάβοι του έρχονται σε επαφή με δεκάδες τοπικές κοινότητες κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Μοιραζόμαστε μαζί σας περιστατικά από τις επιτόπιες εργασίες μας και αφηγήσεις από ανθρώπους που συναντούμε. 

 

Ο TAP οργανώνει την Πρώτη Εκδήλωση Δικτύωσης Προμηθευτών στην Αλβανία

Ο TAP οργανώνει την Πρώτη Εκδήλωση Δικτύωσης Προμηθευτών στην Αλβανία

23 Οκτώβριος 2014

Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 14 Οκτωβρίου 2014, ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP AG), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων και η Αλβανική Ένωση Κατασκευαστικών Εταιρειών συνδιοργάνωσαν εκδήλωση δικτύωσης με τη συμμετοχή πιθανών εργοληπτών και υπεργολάβων στο Ξενοδοχείο Rogner στα Τίρανα.

Ο TAP χορηγός σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο TAP χορηγός σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

30 Σεπτέμβριος 2014

Ο TAP βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποχαιρέτησε μαζί με την πόλη το καλοκαίρι με μια εκθαμβωτική βραδιά όπου η μουσική και τα φώτα είχαν τον πρώτο λόγο, καθώς συμμετείχε ως χορηγός στην ετήσια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην όμορφη πλατεία Αριστοτέλους, στις 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του.

Γεμιστή, ελληνοτουρκικά σύνορα

Γεμιστή, ελληνοτουρκικά σύνορα

23 Ιούνιος 2014

Η κ. Ευαγγελία θυμάται την τελευταία φορά που ένα μεγάλο έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου πέρασε δίπλα από το χωριό της κοντά στα σύνορα το 2005. Το προσωπικό περνούσε συχνά από το καφενείο της στο μεσημεριανό διάλειμμά τους ακούγοντας μουσική στο παλιό τζουκ-μποξ. Για τη Γεμιστή, εκείνος ο αγωγός Ελλάδας-Τουρκίας σήμαινε δουλειές, γόητρο και νέους φίλους.

Κλεισούρα, Ελλάδα

Κλεισούρα, Ελλάδα

23 Ιούνιος 2014

Η κ. Γεωργία είναι μια έμπειρη δημοσιογράφος στην Αθήνα όπου εργάζεται σε γνωστό αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό Η οικογένεια και οι συγγενείς της ζουν στην Κλεισούρα, ένα χωριό κοντά στην Καστοριά, την τελευταία μεγάλη ελληνική πόλη πριν από το σημείο όπου ο TAP διασχίζει τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η κ. Γεωργία παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πρόοδο του έργου και γνωρίζει τα οφέλη του αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζει. Έτσι, όταν η τοπική κοινότητα άρχισε να εκφράζει ανησυχίες για πιθανά προβλήματα σε σχέση με την υγεία, την ασφάλεια και τους βιοτικούς πόρους, έπραξε αυτό που θα έπραττε κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος και επικοινώνησε με τον TAP για να υποβάλει τα ερωτήματα που της μετέφεραν οι κάτοικοι.

Βέργα, Ελλάδα

Βέργα, Ελλάδα

23 Ιούνιος 2014

Ο κ. Παναγιώτης είναι αμπελοκαλλιεργητής στην καταπράσινη κοιλάδα της Βέργας στη βορειοδυτική Ελλάδα και υλοποιεί το όραμα του να χτίσει ένα οινοποιείο για να πουλά το κρασί του . Έτσι, όταν άκουσε ότι ο TAP θα έκοβε στα δύο το αμπέλι του, πολύ δικαιολογημένα θορυβήθηκε, φοβούμενος ότι αυτό θα ματαίωνε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Αλλά, παρά τις προτροπές των γειτόνων του να ανεβάσει τους τόνους, να υψώσει μαύρες σημαίες και να οργανώσει διαμαρτυρία, υπέβαλε έγγραφη αναφορά απευθείας στον TAP.

Σκύδρα, Ελλάδα

Σκύδρα, Ελλάδα

23 Ιούνιος 2014

Ο TAP άνοιξε 22 γραφεία κτηματογράφησης και παροχής τεχνικών πληροφοριών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού στη βόρεια Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 ανοιχτές συναντήσεις στα πλαίσια της πάγιας πολιτικής του για συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε μια τέτοια συνάντηση στη Σκύδρα της Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιδήμαρχος κα. Κατερίνα, παίρνοντας τον λόγο μπροστά σε 40 ανθρώπους, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στην περιοχή της. Οι ανησυχίες της προέρχονταν από αρνητικές αναφορές στα ΜΜΕ, οι οποίες αναπαράγονταν και τροφοδοτούσαν τους φόβους για την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου.

Κοινότητα Potom

Κοινότητα Potom

23 Ιούνιος 2014

Σε αυτή την απομονωμένη περιοχή της Αλβανίας, οι εργολάβοι του TAP πραγματοποιούσαν κοινωνικοοικονομικές μελέτες (C&AI) με μια ομάδα καθηγητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Μια μέρα, σταμάτησαν για φαγητό σε ένα χωριό.

Bogova

Bogova

23 Ιούνιος 2014

Τα τεχνικά κλιμάκια του TAP οργάνωσαν συνάντηση με εκπροσώπους των διαφόρων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους για το έργο. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Όλα τα θέματα συζητήθηκαν, οι συμμετέχοντες ήρθαν πιο κοντά και οι προβληματισμοί απαντήθηκαν.

Νομός Μπερατίου

Νομός Μπερατίου

23 Ιούνιος 2014

Η εταιρεία Abkons, εργολάβος του TAP, κανόνισε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων της περιφέρειας του Μπερατίου, κ. Selam. Είχαν την εντύπωση ότι η συνάντηση θα ήταν μια σύντομη, ανεπίσημη εκδήλωση με σκοπό να συζητηθούν κάποια θέματα, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα.

Επαρχία Πρεμετής

Επαρχία Πρεμετής

23 Ιούνιος 2014

– Όταν το κλιμάκιο του TAP ξεκίνησε να επισκεφθεί την επαρχία Πρεμετής στη νοτιοανατολική Αλβανία, τους είπαν ότι ήταν πολύ απομακρυσμένη και ότι είχε ελάχιστους κατοίκους. Το απομονωμένο χωριό απείχε τρεις ώρες με το αυτοκίνητο και άλλη μία ώρα με τα πόδια, ήταν χωρισμένο στα δύο και δυσπρόσιτο.

San Foca

San Foca

23 Ιούνιος 2014

Η αλιεία είναι μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες στο San Foca και αποτελεί πατροπαράδοτη απασχόληση για τους ντόπιους.

San Foca

San Foca

7 Ιούνιος 2014

Τον Απρίλιο του 2014 η αυτοανυψούμενη εξέδρα (jack-up rig) Skate III επέστρεψε στο λιμάνι του San Foca για τη διεξαγωγή της τελευταίας παράκτιας γεωτεχνικής έρευνας.