Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP επιβεβαιώνει την έγκριση της ΜΠΚΕ και την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Ελληνική Κυβέρνηση

12 Σεπτέμβριος 2014

Αθήνα, Ελλάδα.  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε την επίσημη έγκρισή του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που είχε υποβάλει η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) για το ελληνικό τμήμα του αγωγού και εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ολοκληρώνοντας ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για το έργο.

Η απόφαση  έρχεται σε συνέχεια εκτεταμένων επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων τακτικών συζητήσεων με τις τοπικές κοινότητες, δημόσιας διαβούλευσης και στενής συνεργασίας με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές που συμμετέχουν στη διαδικασία. Η εταιρεία TAP δεσμεύεται να παραδώσει υπεύθυνα ένα έργο παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η τελική ΜΠΚΕ ευθυγραμμίζεται απολύτως με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC). 

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον αγωγό TAP

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο αγωγός, μήκους περίπου 870 χλμ., θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις εκπροσώπων ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline