Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP εξέδωσε Προκήρυξη για τον Διαγωνισμό Κατασκευής του Χερσαίου Τμήματος του αγωγού

15 Οκτώβριος 2014

 

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) εξέδωσε την πρώτη μεγάλη Προκήρυξη για τον Διαγωνισμό (ΙΙΤ) κατασκευής του χερσαίου τμήματος του αγωγού. Πρόκειται για Σύμβαση Μελέτης, Προμήθειας, Κατασκευής (EPC), η οποία μπορεί να διαμοιραστεί σε περισσότερες συμβάσεις ανάλογα με τις προσφορές που θα κατατεθούν. Η Προκήρυξη για τον Διαγωνισμό έρχεται σε συνέχεια της διαδικασίας προεπιλογής για τις εταιρείες κατασκευής του χερσαίου τμήματος του αγωγού, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης (ή των συμβάσεων) περιλαμβάνει τη σχεδίαση, προμήθεια και κατασκευή των 760 χλμ. του χερσαίου τμήματος του αγωγού - διαμέτρου 48 ιντσών (1,2 μέτρα)- που θα διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία. Οι εταιρείες που καλούνται να υποβάλουν προσφορά είναι διεθνείς οργανισμοί κατασκευής αγωγών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από τις χώρες υποδοχής του ΤΑΡ.

Η κατασκευή του TAP έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2016 και, επί του παρόντος, χωρίζεται σε πέντε μέρη (ή τμήματα) - τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία. Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα διέρχεται οTAP θα είναι 1800 μέτρα στην Αλβανία και στη διαδρομή του θα διασχίζει πολλούς δρόμους και ποτάμια.

Ο TAP σχεδιάζει να αναθέσει τη σύμβαση για το χερσαίο τμήμα του αγωγού στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Η επόμενη Προκήρυξη για Διαγωνισμό που θα εκδοθεί από τον ΤAP θα είναι για Σύμβαση Μελέτης, Προμήθειας, Κατασκευής για τους σταθμούς συμπίεσης στην Ελλάδα και την Αλβανία, προμήθειας των συμπιεστών για τους σταθμούς συμπίεσης, καθώς και προμήθειας κυλινδρικών βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου. Ο TAP σχεδιάζει να εκδώσει αυτές τις Προκηρύξεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Προμηθειών του TAP δήλωσε: Η σύμβαση για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού είναι η μεγαλύτερη που σχεδιάζει να αναθέσει ο TAP. Για την επιλογή των πλειοδοτών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ακολουθήθηκε αυστηρή διαδικασία προεπιλογής. Βασική απαίτηση για την επιλογή των πλειοδοτών είναι να πληρούν τα υψηλά πρότυπα Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και να συμμορφώνονται με την πολιτική «μηδενικής βλάβης» του TAP.

Οι εργολάβοι του TAP θα είναι υπεύθυνοι, επίσης, για τη διασφάλιση υπεργολαβίας για την υλοποίηση συγκεκριμένων τμημάτων της σύμβασης ανάθεσης, δημιουργώντας πρόσθετη απασχόληση και επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ευμάρεια των χωρών από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προμηθειών του TAP και τις συμβάσεις που πρόκειται να αναθέσει: http://www.tap-ag.com/project-opportunities/for-companies

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στις εταιρείες που επιλέγει ο TAP να αναθέσει τις συμβάσεις του, παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας, τα οποία θα διαβιβαστούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό προμήθειας του TAP:  http://www.tap-ag.com/project-opportunities/for-companies/interested-in-working-as-subcontractor

 

ΤΕΛΟΣ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν περίπου ένα χρόνο αργότερα.


Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%),  Enagás (16%), και Axpo (5%)

 

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερα για τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline