Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο TAP εκδίδει Προσκλήσεις Υποβολής Προσφορών για Σταθμούς Συμπίεσης

25 Νοέμβριος 2014

 

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) εξέδωσε τις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την κατασκευή σταθμών συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία. Ο ΤΑΡ δημοσίευσε δύο ξεχωριστές προσκλήσεις – μία για την Ελλάδα και μία για την Αλβανία.

  • Στην Ελλάδα, η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους.
  • Στην Αλβανία, η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα. Ο σταθμός μέτρησης ροής έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει τον όγκο του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού. 

Τα σχέδια και οι προδιαγραφές των σταθμών συμπίεσης αντιστοιχούν στην αρχική χωρητικότητα του αγωγού για 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου –που θα μεταφέρεται από το κοίτασμα Shah Deniz II στην Ευρώπη– με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της χωρητικότητας αυτής σε 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2016. Το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο θα φτάσει ο TAP είναι τα 1.800 μέτρα στην Αλβανία, ενώ θα διασχίσει κατά την όδευσή του πολλούς δρόμους και ποτάμια.  

Ο TAP πρόκειται να αναθέσει τα συμβόλαια κατασκευής των σταθμών συμπίεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών που θα ανακοινωθεί από τον ΤΑΡ αφορά στην προμήθεια μονάδων υπερ-συμπιεστών (turbo) για τους σταθμούς συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία, καθώς και για την προμήθεια βαλβίδων αγωγών μεγάλης διαμέτρου για την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο TAP πρόκειται να εκδώσει αυτές τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Ανάθεσης Συμβάσεων στον TAP, δήλωσε σχετικά: «Οι πλειοδότες που έχουν προσκληθεί να υποβάλουν προσφορά για τους σταθμούς συμπίεσης επελέγησαν αφού πέρασαν με επιτυχία μία απαιτητική διαδικασία προεπιλογής. Η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα του ΤΑΡ σχετικά με την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, και να επιδείξουν πολιτικές μηδενικής επιβάρυνσης, ήταν και θα παραμείνει κομβική στην επιλογή των πλειοδοτών».     

Οι ανάδοχοι του ΤΑΡ για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή έργων θα επιφορτιστούν επίσης με την εξασφάλιση της συνεργασίας πρόσθετων υπεργολάβων ώστε να αναλάβουν την υλοποίηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που εκπορεύονται από τη σύμβαση. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες από όπου διέρχεται ο ΤΑΡ.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών στον ΤΑΡ και τα συμβόλαια που πρόκειται να αναθέσει στο μέλλον, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.com/project-opportunities/for-companies.  

Αν είστε υπεργολάβος και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε για λογαριασμό κάποιας από τις εταιρείες που ο ΤΑΡ θα επιλέξει ως ανάδοχο σύμβασης, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.tap-ag.com/project-opportunities/for-companies/interested-in-working-as-subcontractor και δηλώστε τα στοιχεία σας. Οι πληροφορίες αυτές θα παραχωρηθούν στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί από τον ΤΑΡ να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την  ανάθεση συμβάσεων προμηθειών.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον TAP

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο αγωγός μήκους περίπου 870 χλμ. θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της όδευσης του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline