Skip to main content

Επιστροφή στη πλήρη λίστα με τα νέα

Ο ΤΑΡ ολοκληρώνει την υποθαλάσσια κατασκευή του αγωγού

09 Ιούνιος 2020

Μπάαρ, Ελβετία. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε την υποθαλάσσια κατασκευή του αγωγού στην Αδριατική Θάλασσα, συνολικού μήκους 105 χλμ. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ορόσημο που περιλαμβάνει σύνθετα επιμέρους έργα· την τοποθέτηση σωληναγωγών διαμέτρου 36 ιντσών (περίπου 90 εκ.) από το Castoro Sei, το σχετικό ειδικό πλοίο υποθαλάσσιας τοποθέτησης σωλήνων της Saipem, την ένωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού με τις χερσαίες εγκαταστάσεις του ΤΑΡ στα αλβανικά ύδατα, καθώς και την πραγματοποίηση υδροστατικών δοκιμών ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο αγωγός είναι ασφαλής και έτοιμος για λειτουργία.     

 

Οι εργασίες για την υποθαλάσσια κατασκευή του ΤΑΡ ξεκίνησαν από την Ιταλία στα μέσα Ιανουαρίου 2020, με τους σωληναγωγούς να συγκολλώνται και να ελέγχονται εν πλω πάνω στο πλοίο Castoro Sei της Saipem, κι έπειτα να τοποθετούνται στον πυθμένα της Αδριατικής Θάλασσας – από τις ιταλικές προς τις αλβανικές ακτές. Το Castoro Sei τοποθετούσε κατά μέσον όρο 1,2 χλμ. αγωγού ημερησίως, με καλύτερη επίδοση τα 2,8 χλμ. σε μία μέρα.    

Χρησιμοποιήθηκαν περίπου 9.000 σωληναγωγοί, συνολικού βάρους 100.000 τόνων, που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της Αδριατικής: 25 χλμ. στα ιταλικά χωρικά ύδατα, 43 χλμ. στα διεθνή ύδατα και 37 χλμ. στα αλβανικά. Το βαθύτερο σημείο του αγωγού βρίσκεται στα 810 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η υγεία και ασφάλεια είναι προτεραιότητα για τον ΤΑΡ. Βάσει αυτής της δέσμευσης και με δεδομένη την πανδημία του Covid-19, ο ΤΑΡ και η υπεργολάβος εταιρείας του Saipem έλαβαν σειρά αυστηρών μέτρων με στόχο να προστατευθεί η υγεία και ασφάλεια του προσωπικού που έφερε εις πέρας το έργο της υποθαλάσσιας κατασκευής.

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε σχετικά: «Η ολοκλήρωση της κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην περάτωση του έργου μας. Όταν μπει σε λειτουργία, ο ΤΑΡ θα φέρει μία νέα πηγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας το στόχο της απανθρακοποίησης, της ενεργειακής ασφάλειας, και της ενεργειακής διαφοροποίησης. Κι αισθάνομαι περήφανος που η ομάδα μας υλοποίησε αυτά τα σύνθετα τεχνικά έργα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα υγείας και ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο John Haynes, Διευθυντής Τεχνικού Σχεδιασμού του TAP, πρόσθεσε: «Ζούμε όλοι μας πρωτόγνωρες στιγμές αυτήν την περίοδο και η ενεργειακός τομέας καλείται να βρει μία πολύ λεπτή ισορροπία: από τη μία να εξασφαλίσει ότι οι εργασίες στο πεδίο πραγματοποιούνται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, και από την άλλη να συνεχίσει την προμήθεια ενέργειας απαραίτητης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το έργο ΤΑΡ είναι αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένο στο 95% και προσβλέπουμε να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού ως τα τέλη του τρέχοντος χρόνου».

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)          

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΡ θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2020.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές. 

Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline